Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario7880
    Classic
    • 2014
    • 11

Bardzo dziekuję.o taka odpowiedz mi chodziło.a powiedz mi czy taki magiel 1k0......m może byc.pomożesz co do kabelkomani?

Komentarz

• spacewalker
      Elegance
      • 2012
      • 942

Zamieszczone przez mario7880
      Bardzo dziekuję.o taka odpowiedz mi chodziło.a powiedz mi czy taki magiel 1k0......m może byc.pomożesz co do kabelkomani?
      1K0 tak .
      napisz jakie są te róznice w kablach bo pisałes ze juz wisz, ja takiego magla nie miałem, nie wiem

Komentarz

• militar
        Drive
        • 2012
        • 49
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czy widział ktoś gdzieś wiarygodną rozpiskę pinów 16pinowego gniazda lub wtyczki w module pdc? Te które znalazłem zakładają tylko 8 aktywnych żył (+, -, dwie na buzzer, dwie na CAN i chyba dwie na niedotyczący mnie włącznik przednich czujników(?)).

Zakładam ori pdc (na razie tylko tył) do O2 toura. Kupiłem moduł 5J0919475A, sensory 7H0919275C i wiązkę to spinającą. Radio mam swing 1Z0035161G z obsługą wiazualizacji czujników. Gateway i moduł CE na pewno pdc i wizualizacje pociągnią. Ale czy nie powinno być żył pomiędzy radiem a modułem pdc właśnie do wizualizacji, czy to wszystko komunikuje się wyłącznie po CANL i H i pozostaje kwestia kodowania i adaptacji po montażu? Moje wątpliwości wzięły się stąd, że dla ułatwienia na szrocie kupiłem idealnie pasującą 16pimową wtyczkę z obciętymi kablami, których jest 12. Ale ta wtyczka o numerze 4A0971883A ma według opisów znalezionych w necie więcej zastosowań, niż tylko do pdc i jeśli dokładnie te same kształty wtyczek na aucie się rzeczywiście powtarzają, to już całkiem zgłupiałem.http://www.briskoda.net/forums/topic...an-gateway-to/
        Kiedy kobieta gada najmniej? W lutym.

Komentarz

• kowaltom99
          Rider
          • 2009
          • 743
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez militar
          Czy widział ktoś gdzieś wiarygodną rozpiskę pinów 16pinowego gniazda lub wtyczki w module pdc? Te które znalazłem zakładają tylko 8 aktywnych żył (+, -, dwie na buzzer, dwie na CAN i chyba dwie na niedotyczący mnie włącznik przednich czujników(?)).

Zakładam ori pdc (na razie tylko tył) do O2 toura. Kupiłem moduł 5J0919475A, sensory 7H0919275C i wiązkę to spinającą. Radio mam swing 1Z0035161G z obsługą wiazualizacji czujników. Gateway i moduł CE na pewno pdc i wizualizacje pociągnią. Ale czy nie powinno być żył pomiędzy radiem a modułem pdc właśnie do wizualizacji, czy to wszystko komunikuje się wyłącznie po CANL i H i pozostaje kwestia kodowania i adaptacji po montażu? Moje wątpliwości wzięły się stąd, że dla ułatwienia na szrocie kupiłem idealnie pasującą 16pimową wtyczkę z obciętymi kablami, których jest 12. Ale ta wtyczka o numerze 4A0971883A ma według opisów znalezionych w necie więcej zastosowań, niż tylko do pdc i jeśli dokładnie te same kształty wtyczek na aucie się rzeczywiście powtarzają, to już całkiem zgłupiałem.http://www.briskoda.net/forums/topic...an-gateway-to/
          Radio dostaje komunikaty po CAN. Nie ma żadnych przewodów pomiędzy PDC i radio.

Komentarz

• rrafalboss
            Classic
            • 2014
            • 30

Pomiedzyczyli do wizualizacji nie trzeba zadnych przewodow dorabiac?

Komentarz

• kowaltom99
              Rider
              • 2009
              • 743
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rrafalboss
              Pomiedzyczyli do wizualizacji nie trzeba zadnych przewodow dorabiac?
              tylko kodowanie modułu PDC i radia

Komentarz

• spacewalker
                Elegance
                • 2012
                • 942

Wizualizacja idzie po CAN

Komentarz

• rrafalboss
                  Classic
                  • 2014
                  • 30

Jezeli mialem zwykle radio i wymienilem na navi to w starym radiu sszly jakies przebody can do gw czy nie i deraz musze dorabiac

Komentarz

• studzin
                    Classic
                    • 2015
                    • 15

Cześć,

ufff, wreszcie dotarłem do końca topicu, mózgownica zlasowana.
                    Generalnie o świcie chcę uderzyć z vcds'em w tym temacie i wstępnie ocenić ile uda się zdziałać.
                    1. Wiem, że mam sterownik pompy 1K0 907 379 BE, pytanie gdzie znajdę wersję samej pompy (vcds, czy szukać w czeluściach komory silnika)?
                    2. Czy wersja zegarów mocno ogranicza funkcje? Mam 1Z0 920 843 K z MAXI. Ewentualnie czy ASO może zrobić update?

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

studzin, przy tym zestawie ( 379 BE + 843 K ) nie powinno być problemu z uruchomieniem PLA 1.5 / 2.0 . Sprawdź jeszcze ewentualnie wersję maglownicy, ale pewnie będzie OK.
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• ravas
                        Drive
                        • 2013
                        • 81
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,

Panowie mam PLA 1,5. Korzystając z wolnej soboty postanowiłem założyć dodatkowe dwa czujniki na tylny zderzak i przełożyć sterownik na 3AA919475L.
                        I tu pojawił się problem. Sterownik sypie błędem:

1079830 - napięcie zasilania czujników sygnalizacji przy parkowaniu
                        B107A 16 [009] - napięcie za niskie
                        Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
                        Ramka zamrożona:
                        Stan błędu: 00000001
                        Priorytet błędu: 3
                        Częstość błędu: 1
                        Wew.licznik błędów: 10
                        Przebieg: 82753 km
                        Data: 2017.14.04
                        Czas: 03:22:32

Żaden z czujników PDC nie działa. Nadmieniam, że jeszcze nie wymieniłem czujników ABS bo czekam na dostawę, ale wydaje mi się, że one są raczej potrzebne do uruchomienia asystenta. Bez nich sterownik chyba powinien działać jako PDC.
                        Zastanawia mnie dlaczego to napięcie jest za niskie - z pewnością nie chodzi tu o aku.
                        Zasilanie do dodatkowych czujników wpinałem tuż przy wtyczkach.

Po przełożeniu na sterownik od PLA 1,5 wszystko jest ok.

Komentarz

• rrafalboss
                          Classic
                          • 2014
                          • 30

Może porównaj schematy czujek od modułów do PLA 1,5 i 2,0
                          Nie wiem czy czujniki maja jakiś wpływ
                          Ja najpierw kodowałem a potem PLA

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ravas, nie będzie działac jako pdc - wyrzuca błąd i się rozłącza
                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ravas
                              Drive
                              • 2013
                              • 81
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                              ravas, nie będzie działac jako pdc - wyrzuca błąd i się rozłącza
                              Dzięki w takim razie czekam na WHT i zobaczymy czy ruszy.

Komentarz

• Duracell_1
                                Classic
                                • 2014
                                • 13

Witam , mam pytanie w sprawie Asystent parkowania . Czy octavia musi posiadać MAXI DOT-aby działał asystent. Ponieważ ma octavie FL która jest z 11.2010 , spełnia podstawowe wymagania jak maglownica oraz pompa ABS ale nie mam Maxi tylko podstawową wersje wyświetlania.

Komentarz

• ravas
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 81
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak musi być Maxi Dot. To na nim wyświetlane są wszystkie komunikaty z asystenta parkowania, tj. kiedy znajdzie miejsce parkingowe, kiedy wbić wsteczny itd.

Komentarz

• Witek 703
                                    Ambiente
                                    • 2012
                                    • 109
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeszcze jedna sugestia dotycząca Maxi Dota-im wyższy soft tym lepszy.
                                    Witek

Komentarz

• kowaltom99
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 743
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Duracell_1
                                      Witam , mam pytanie w sprawie Asystent parkowania . Czy octavia musi posiadać MAXI DOT-aby działał asystent. Ponieważ ma octavie FL która jest z 11.2010 , spełnia podstawowe wymagania jak maglownica oraz pompa ABS ale nie mam Maxi tylko podstawową wersje wyświetlania.
                                      Szukaj licznik z końcówką S (to jest najnowszy dla diesla)
                                      Ja mam taki 1Z0 920 843 S - ma pełne wskazania PLA 2.0 (przekręcanie samochodzika w poziom) oraz menu po polsku

Komentarz

• rrafalboss
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 30

Na allegro jest tylko jeden
                                        Spiesz sie :-)
                                        700zl moim zdaniem tanio

Komentarz

• ravas
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 81
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rok temu brałem od tego gościa do benzyny ...843Q za 700zł.
                                          Licznik był z przebiegiem 6000 km. praktycznie jak nówka.
                                          Te z softem 06 (język polski) ciężko dostać.

Komentarz

• kowaltom99
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 743
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rrafalboss
                                            Na allegro jest tylko jeden
                                            Spiesz sie :-)
                                            700zl moim zdaniem tanio
                                            http://allegro.pl/licznik-zegar-octa...254280648.html
                                            Straasznie drogo.
                                            Do tego dodaj ok 200 PLN za kodowanie immo i zmianę przebiegu.
                                            Mi się trafił "S" za 250PLN z pęknięta szybką. Szybkę wymieniłem ze starego i jest ok.
                                            Jak jesteś niecierpliwy i chcesz wydac taką kasę - to bierz :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 7723
                                              • Volkswagen

kowaltom99, a ja za swój nowy od Miśka_wro zapłaciłem 1100
                                              i co z tego?

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• kowaltom99
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 743
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                kowaltom99, a ja za swój nowy od Miśka_wro zapłaciłem 1100
                                                i co z tego?
                                                To z tego, że 700 za używkę to przesada i sugeruję poczekać na inne oferty.
                                                1100 za nówkę to cena jest ok (w ASO chcą coś koło 2500-3000)

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 7723
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez kowaltom99
                                                  700 za używkę to przesada i
                                                  kowaltom99, weź pod uwagę, że ja mam RSa i jakoś podaż zegarów do RSa jest żadna :roll:

Komentarz

• ravas
                                                    Drive
                                                    • 2013
                                                    • 81
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam PLA 1,5 i wszystko jest ok.

Natomiast gdy zmieniam sterownik na PLA 2.0 i podpinam dodatkowe tylne dwa czujniki, moduł wywala błąd:

Adres 10: Asyst.park./kierow. Plik etykiet: 3AA-919-475.clb
                                                    Oznaczenie elementu: 3AA 919 475 L HW: 4H0 919 475 E
                                                    Komponent i/lub wersja: PARKHILFE PLA H06 0025
                                                    Kodowanie: 158001
                                                    Kod serwisu: WSC 73430 790 00999
                                                    Zbiór danych ASAM: EV_EPHVA2C000000000 002008 (VW46)
                                                    VCID: 448D3BF5CFEA7B38443
                                                    Znaleziono 1 błąd:

1079828 - napięcie zasilania czujników sygnalizacji przy parkowaniu
                                                    B107A 14 [009] - Przerwa w obwodzie lub zwarcie z masą
                                                    Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
                                                    Ramka zamrożona:
                                                    Stan błędu: 00000001
                                                    Priorytet błędu: 3
                                                    Częstość błędu: 1
                                                    Wew.licznik błędów: 70
                                                    Przebieg: 83391 km
                                                    Data: 2017.14.21

Nadmieniam, że kable sprawdzone. Nie ma ani zwarcia, ani przerwy. Czujniki są ok.
                                                    Wszystko sprawdzone dwa razy - raz multimetrem, drugi raz podmiana tak aby na tych dodatkowych czujnikach i kablach działało PLA1,5 i wówczas wszystko jest OK, a na 2,0 dupa.

Czyżby uwalony sterownik?

Ręce mi opadają, wiele modów robiłem ale takich jaj jeszcze nie miałem.

Komentarz

Pracuję...